Δείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τη φυσικοθεραπεία. Αν έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.  Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπεδική, Νευρολογία, Χειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική κ.λπ.).

 Οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαιότητα, στην σύγχρονη εποχή όμως η τεχνολογία έχει επιτρέψει την εξέλιξη και τον έλεγχο των μέσων που χρησιμοποιούνται. Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει πλήθος εξειδικεύσεων ανάλογα με την κάθε πάθηση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στις Υπηρεσίες μας.

Μιας από τις συνηθέστερες ερωτήσεις έγκειται στη σωστή ονομασία της ίδιας της θεραπευτικής προσέγγισης. Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία;

Γλωσσολογικά, υπάρχει η άποψη ότι ο όρος “φυσιοθεραπεία” είναι γλωσσικό σφάλμα και ότι μόνο ο όρος “φυσικοθεραπεία” είναι ο σωστός. Παρόλαυτά, και οι δυο όροι είναι αποδεκτοί από τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά λεξικά και χρησιμοποιούνται εξίσου στα Ελληνικά.

Το κόστος, θέλοντας και μη, παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα στην απόφαση εκκίνησης μιας θεραπείας. Καταρχήν, είναι σαφές, πως το κόστος της φυσικοθεραπείας πολλές φορές είναι αισθητά μικρότερο από τις άλλες επιλογές που υπάρχουν (π.χ. χειρουργική επέμβαση). Επιπλέον, ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο του κάθε ασθενή, οι φυσικοθεραπείες καλύπτονται είτε μερικώς είτε πολλές φορές και πλήρως. Για αυτό άλλωστε και το φυσικοθεραπευτήριο μας είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο χρόνος μιας θεραπείας κυμαίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσκολία της κάθε πάθησης. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 5 έως 15 επισκέψεις και εξαρτάται κυρίως από την πάθηση και την ηλικία του πελάτη. Η κάθε συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 40 έως 60 λεπτά, εκτός από ειδικές περιστάσεις που μπορεί να ξεπεράσει και τη μία ώρα.

Η φυσικοθεραπεία, όταν εκτελείται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές, και μετά από εντολή γιατρού είναι μια ασφαλής θεραπευτική προσέγγιση. Φυσικά, όπως όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν προτείνεται η φυσικοθεραπεία, όπως για παράδειγμα στις εγκυμονούσες μητέρες.

faq